tisdag 29 januari 2013

Att döda ett barn

-->
Novellanalys

Inledning

Den novellen heter att döda ett barn.
Författaren heter Stig Dagerman. Han föddes 5 oktober 1923 han dog 1954. Han jobbade som författare och journalist. Han blev bara 31 år men han fick litteraturpris.

Personerna

 Personerna i novellen är ett barn, mamma, pappa, En man, och en kvinna. Barnet och mannen är huvudpersonerna enligt mig. För författaren skriver mest om dem två för att bevisa att mannen inte är någon mördare som hade riktig otur. Författaren beskriver också vad barnet gör mer än de andra personerna.

Handlingen

Novellen handlar om att Pappan och hans barn ska åka till stranden efter att pappan druckit upp sitt kaffe.  Mamman ber honom  gå över till grannen och låna lite socker  hos dem. Och så är det en man som ska till havet med en kvinna som troligtvis är hans flickvän. Författaren berättar att mannen aldrig skulle skada någon men ändå så händer den hemska olyckan. Barnet blir påkört av mannen. Efter det är novellen slut. Vändpunkten i är när barnet är påkört. När denna händelse kom förstod man hur stor sorgen som föräldrarna måste ha känt och choken mannen som hade kört på barnet måste ha fått.

Slutet

Den här novellen var lite annorlunda än de flesta andra noveller eftersom den inte gick efter novell kurvan. Det som gjorde novellen annorlunda var att det inte var ett oväntat slut utan redan i början vet man hur det blir i slutet.

Budskapet

Budskapet var att man ska ta det lugnt i trafiken. Även hur snäll eller oskyldig man är kan man faktiskt råka döda någon. Man ska tänka på hur man kör oavsett hur  stressad man än är till något.

Min åsikt

Jag tycker att den var rätt sorglig eftersom man fick en tankeställare att när man själv skaffar bil ska man ta det lugnt i trafiken. Man kände också medlidande för föräldrarna när de såg sitt barn ligga död på marken. Hur hemskt det kändes för manen som körde på barnet. Att döda någon och behöva leva med det resten av livet borde kännas väldigt jobbigt. Det ovanliga med novellen att man får veta hur det kommer sluta tyckte jag var bra. Även om man vet att barnet kommer dö blir det på något sätt oväntat ändå.

William linjer

Att döda ett barn




Inledning
Jag har analyserat novellen att döda ett barn. Novellen är skriv om Stig Dagerman. Stig föddes 1923 i älvkarleby där han växte upp hos sina farföräldrar. Han dog 1954 är efter ett av många självmordsförsök.

Personerna
Personerna som är med i berättelsen är pojken, pojkens mamma/pappa, mannen och kvinnan i bilen. Huvudpersonerna är pojken och mannen i bilen. I novellen är alla människor väldigt snälla. Det förstår man för att alla ser glada ut till en början och berättaren säger det. Pojken är också snäll för att han hämtar socker. De andra personerna är också snälla förutom mannen som körde bilen för man såg ju inte egentligen honom när han körde på barnet. Kanske var det en olycka och då var han inte så uppmärksam.

Handlingen
Det handlar om att pojken dör och hur det går till. I början kommer pojkens mamma på att hon har glömt att handla sockar och ber därför pojken att gå över till grannen för att hämta socker. Sen så får man se hur det går. Man kan hela tiden förstå att han kommer att dö. Därför är det en rätt tråkig novell. Man känner att det rör sig framåt genom att man hela tiden kommer närmre och närmre krocken och döden. Novellen följer novellkurvan vilket man kan se för att höjdpunkten kommer efter ett tag och sedan är det nästan direkt slut. Vändpunkten är precis när han blir påkörd. Sedan efter händelsen känner man att det är faktiskt på detta sättet som händelser kan uppstå. Annars känner jag inget speciellt för den pojken för att han inte dör egentligen. Man får en blick utav hur fort det kan gå från att man är glad och lycklig till ingenting.

Slutet
Denna novellen har inget oväntat slut. Man förstår hela tiden vad som kommer att hända. Genom händelsen märker man hur fort det egentligen kan gå att dö. Detta slutet påminner mig lite om vissa filmer där det slutar ungefär lika dant därför har man känt känslan förut.

Budskap
Budskapet är att det är allt för många som dör i trafiken speciellt barn och hur snabbt det går. Författaren menar enligt mig att människor ska ta det mer försiktigt när de kör bil och speciellt då vid hus och där det är dålig sikt. Detta framgår genom att man ser miljön runt om och husen som står lite skymda.

Upplevelse av novellen
Jag tyckte att novellen/filmen var rätt tråkig. Det hände inte mycket. Det som var bra att man fick lära sig lite nya saker om hur det är att köra på någon. Novellen/filmen var inte riktigt min typ. Därför att jag inte gillar hur handlingen är.

Att döda ett barn


1. Novellen heter ”att döda ett barn”, och författaren är Stig Dagerman.

2. De personer som är med i novellen är kvinnan och mannen som kör bilen, samt mamman, pappan och det lilla barnet som dör.
Kvinnan är en lycklig tjej som verkar njuta av livet som ska ut och ro båt så långt ut på havet som de bara kan. Hon är förälskad i sin pojkvän och hoppas att deras kärlek varar för evigt.
Mannen är en tuff tonåring som absolut inte är någon mördare på något sätt. Det var bara otur att han råkade köra på barnet. Han åker ju inte direkt runt och dödar småbarn.
Mamman är en ansvarsfull mamma som bara skickar ut sitt barn för att hämta lite socker, inte för att bli påkörd. Fast det kanske var lite dåligt att skicka ut ett så litet barn över en stor väg.
Pappan verkar vara lycklig över sitt lilla barn och har det allmänt bra.
Barnet är inte så gammal men är ändå ganska uppfostrad. Det är rena oturen att han skulle gå över vägen när bilen kommer. Fast jag tycker att han kunde kollat lite fler gånger så att det inte kom någon bil så kanske han inte hade blivit påkörd.

3. Boken handlar om att en helt oskyldig man som inte alls är någon mördare kör på ett litet barn. Det lilla barnet ska ut och hämta lite socker till frukosten eftersom mamman glömde att köpa det. Mannen och kvinnan ska ut på en tur med båten så långt ut i havet som de bara kan. Men på vägen dit hände det ofattbara. När barnet har hämtat sockret i ett litet hus som ligger på andra sidan vägen så ska han tillbaka och då kommer mannen och kvinnan och kör på barnet. Om man skulle följa novellkurvan så skulle ju toppen av novellen vara när barnet blir påkört. Kurvan till toppen är ju att de kör från bensinmacken mot havet och när det lilla barnet ska och hämta lite socker.

4. Slutet var som om alla var helt hysteriska. Det var som om ingen förstog vad som hade hänt. Men man visste ju lite hur slutet skulle bli eftersom man visste att barnet skulle dö. Mest förkrossad blir ju mannen som aldrig nog riktigt förstår att han har dödat ett barn.

5. Jag tycker att novellen är lite annorlunda för man vet nästan hela tiden att barnet kommer så småningom att dö. Jag tycker också att författaren beskriver bra hur mannen som kört över barnet i den situationen.

6. Ett budskap med novellen är att man vet aldrig riktigt vad som ska hända nästa sekund. Ett annat budskap är att man ska ta det lugnt i trafiken och när man går över vägen.

torsdag 24 januari 2013

Att döda ett barn


”Att döda ett barn” skriven av Stig Dagerman



Novellen handlar om en oskyldig och snäll man. Han var tillsammans med en kvinna som skulle med till en sjö. Det var även en mamma och en pappa som var föräldrar till denna pojk som blev dödad.

Den handlar om en bilist som kör på en helt oskyldig pojke som skulle hämta socker från grannarna men det blev inte så.
Den började med att man fick lära ”känna” personerna i kort filmen och man fick veta vad som skulle hända i filmen. Han säger att det  blir närmare och närmare när barnet ska dö, han beskriver med minuter i de hela.

I slutet blir allt stumt ingen säger någonting det blir väldigt effektfullt med detta med det var ett tragiskt slut även när man visste ungefär vad som skulle hända.

Texten är väldigt budskaps rik. Man får den känslan att man ska köra väldigt försiktigt. Innan man sätter sig i bilen kanske man inte förväntar sig att man ska köra på ett barn då. Man får tänka till under denna film om det hade varit jag hade jag inte känt så bra man hade haft skuldkänslor hela livet ut.

Jag tyckte den var bra. Den fick mig att tänka till. Mindre bra är de att dom kunde gjort den nyare.

onsdag 23 januari 2013

Att döda ett barn


Jag ska analysera novellen att döda ett barn som är skriven av stig dagerman.

Dom anger inte så mycket om personerna men .
Mannen som dödar pojken är ingen elak man han är en helt vanlig man.
Frun är också en helt vanlig person inget specielt
 Mamman är lite oaktsam med att låta sitt barn springa över vägen men annars är hon också en helt vanlig person
pappan är också helt vanlig person.
Pojken är som en vanlig unge väldig glad som andra barn.



Det handlar om en man och hans fru/tjej som ska åka till sjön och åka båt och dom är så ivriga så att mannen kör fortare för att komma till sjön fortare och mamman till pojken ber pojken gå över till grannen för att hämta lite socker och han springer över vägen och när han ska tillbaka så kommer mannen i bilen i full fart utan att tänka på farten och han kör rakt in i pojken som va fullt omedvetande om att det kom en bil.

Jag tyckte slutet va ganska sorgligt för att pojken dog och hans föräldrar kommer springande och blir jätte ledsna

Jag tyckte denna novllen va ganska sorglig men ändå konstig jag tyckte det för att som sagt sorglig för att pojken dog men också konstigt eftersom att mamman inte förljer med för att han var ju bara ett barn och att han ska springa över vägen ensam är ganska konstigt.
Jag tycker att den är skriven på ett bra sätt jag tycker inte det är för gammal svenska dom använder utan ganska okej skriven.

tisdag 22 januari 2013

Att döda ett barn


Novellanalys

Den novellen jag har analyserat heter ” Att döda ett barn” författaren till novellen hette Stig Dagerman.

Huvudpersonerna i novellen var nästan alla som var med.
Alltså så var huvudpersonerna barnet som blev påkörd och paret i bilen de som körde på barnet. Det var också mamman som bad sitt barn att springa iväg och hämta sockret och att han skulle skynda sig.

Novellen handlar om att ett barn ska hämta socker åt sina föräldrar och springer då till grannen för att hämta det och han måste skynda sig. Medans ett par åker i en bil och ska snart få det lyckligt ute till havs.
Men så händer det ofattbara när barnet ska springa över vägen för andra gången. Bilen med paret i kommer och hinner tydligen inte bromsa och då dör det stackars barnet och den lycklige fria manen blir en ledsen och hatad av sig själv resten av livet.

Innan när berättelsen börjar så  får man veta att manen i bilen kommer att döda ett barn fast han själv inte vet om det. Och spänningen stiger hela tiden och tillslut så dör barnet och novellen tar slut. Och jag tycker att novellen följer novellkurvan ganska bra faktiskt för i början så är det inte så spännande och sedan så blir den mer och mer spännande.
Slutet är ganska väntat men det är rätt rörande även fast man är bered på det. Fast det var inte det sämsta slutet jag har hört och inte det bästa så det ligger någon stans mitt i mellan. Men inget av den påminner mig om någon bok för de är som den är.

Det som jag ser som är budskap det är att man ska vara försiktig när man går över vägen att man kollar sig åt alla håll och kanter och att den som kör bilen  ska ta det lugnt och köra lagligt och att man är med vad som händer hela tiden och att man har kontroll över bilen så att man hinner att bromsa. Men man kan inte hinna reagera alla gånger och vissa gånger så händer det värsta även fast man inte tror att det skulle kunna  hända just då.