tisdag 29 januari 2013

Att döda ett barn




Inledning
Jag har analyserat novellen att döda ett barn. Novellen är skriv om Stig Dagerman. Stig föddes 1923 i älvkarleby där han växte upp hos sina farföräldrar. Han dog 1954 är efter ett av många självmordsförsök.

Personerna
Personerna som är med i berättelsen är pojken, pojkens mamma/pappa, mannen och kvinnan i bilen. Huvudpersonerna är pojken och mannen i bilen. I novellen är alla människor väldigt snälla. Det förstår man för att alla ser glada ut till en början och berättaren säger det. Pojken är också snäll för att han hämtar socker. De andra personerna är också snälla förutom mannen som körde bilen för man såg ju inte egentligen honom när han körde på barnet. Kanske var det en olycka och då var han inte så uppmärksam.

Handlingen
Det handlar om att pojken dör och hur det går till. I början kommer pojkens mamma på att hon har glömt att handla sockar och ber därför pojken att gå över till grannen för att hämta socker. Sen så får man se hur det går. Man kan hela tiden förstå att han kommer att dö. Därför är det en rätt tråkig novell. Man känner att det rör sig framåt genom att man hela tiden kommer närmre och närmre krocken och döden. Novellen följer novellkurvan vilket man kan se för att höjdpunkten kommer efter ett tag och sedan är det nästan direkt slut. Vändpunkten är precis när han blir påkörd. Sedan efter händelsen känner man att det är faktiskt på detta sättet som händelser kan uppstå. Annars känner jag inget speciellt för den pojken för att han inte dör egentligen. Man får en blick utav hur fort det kan gå från att man är glad och lycklig till ingenting.

Slutet
Denna novellen har inget oväntat slut. Man förstår hela tiden vad som kommer att hända. Genom händelsen märker man hur fort det egentligen kan gå att dö. Detta slutet påminner mig lite om vissa filmer där det slutar ungefär lika dant därför har man känt känslan förut.

Budskap
Budskapet är att det är allt för många som dör i trafiken speciellt barn och hur snabbt det går. Författaren menar enligt mig att människor ska ta det mer försiktigt när de kör bil och speciellt då vid hus och där det är dålig sikt. Detta framgår genom att man ser miljön runt om och husen som står lite skymda.

Upplevelse av novellen
Jag tyckte att novellen/filmen var rätt tråkig. Det hände inte mycket. Det som var bra att man fick lära sig lite nya saker om hur det är att köra på någon. Novellen/filmen var inte riktigt min typ. Därför att jag inte gillar hur handlingen är.

2 kommentarer:

  1. det var då det värsta, att döda ett barn..

    SvaraRadera
  2. Du beskriver novellen och dess budskap bra.
    /Malin

    SvaraRadera