tisdag 22 januari 2013

Att döda ett barn


Inledning
Jag här läst novellen ”Att döda ett barn” som är skriven av Stig Dagerman. Han föddes 1925 och dog 1954 31 år gammal. Han skrev inte bara noveller utan även romaner, reportage, teaterpjäser, dikter och dagsverser. Han begick självmord och led av svär desperation.

Personer
Det nämndes bara 6 personer i hela berättelsen. Pojken, mamma, pappan, den lycklige mannen, hans flickvän och grannen. Pojken och den lyckliga mannen är huvudpersonerna för det är han det mesta handlar mest om som han går över till grannen för att hämta några sockerbitar och sedan blir påkörda av den lyckliga mannen. Pojken vill snabbt hen för att han och pappan ska längre än vad de någonsin gjort. Den lyckliga mannen är en man som kör i som bil med sig flickvän till havet där de ska hyra en båt. Mannen på nämns hela tiden att han inte är en ond man utan körde snabbt för att komma till havet snabbare.
Pappan är en man som lovat sin så att de ska ut och ro när han har druckit sitt kaffe men pojken ska först bara hämta socker hos grannen.
Mamma är en mamma som märker att de inte har några sockerbitar och sickar sin son till grannen för att låna lite.
Flickvännen är bara en person som åker med mannen och säger att hon ska blunda till hon ser havet och njuter av stunden och fantiserar om att bilen guppande är vågor på havet innan det kör på pojken.
Grannen nämns bara så att pojken skulle gå dit och hämta sockerbitar vilket de snällt gav han.

Handlingen
Man får veta från början att ett barn ska dö och den känslan byggs på under hela tiden och det hoppar farm och tillbaka mellan barnet och mannen och så bygger spänningen upp hela tiden. Det börjar med att mamman märken att de inte har några sockerbitar och skickar över pojken. Samtidigt kör mannen genom byarna som ligger före pojkens hus går pojken över till grannarna på andra sidan vägen. När mannen kommer i hög fart och pojken gör över med tankarna annan stannas så träffar mannen pojken och han dör. Det är där toppen på novellkurvan är. Efter det så blir det massa om hur de andra personerna känner efter krocken.

Slutet
Slutet var ganska uppenbart för han sa innan att pojken skulle dö.Slutet handlar mest om hur alla personerna känner om alla upplever skutet. Om att tiden läker alla sår men att de egentligen inte gör det. Alla blir förtvivlade men mest blir den lyckliga mannen som aldrig kommer över ångesten av att han dödade ett barn. Jag upplever slutet som väldigt sorligt för mannen blev aldrig riktigt lika glad för han hade dödat ett barn. Det känns som att man bara vill hjälpa mannen och pojken bara genom att fixa det lite att mannen inte hade haft så bråttom hade pojken inte behövt dö.

Mina tankar
Jag tyckte novellen var riktigt bra för att han sa att mannen skulle döda pojken i början vilken gjorde att han skulle kunna bygga upp stämningen riktigt mycket och man kända att man ville ändra något så att de inte skulle hända. Man drog verkligen in i berättelsen och ville ändra på allt. Han beskrev verkligen hur det känns att köra på ett barn och att det skulle var jobbigt för alla att veta han man har ett barns liv på samvetet.

Budskapet
Jag ser budskapet som att man ska ta det lugnt i trafiken och ta det lugnt så att denna händelse aldrig händer i verkligheten. Ett annat budskap är att man även ska se sig för när man går över vägen för pojken fantiserade ju när han gick över vägen.

1 kommentar:

  1. Du beskriver novellen och dess budskap bra. Bra att du redogör för dina egna tankar.
    /Malin

    SvaraRadera