tisdag 29 januari 2013

Att döda ett barn


1. Novellen heter ”att döda ett barn”, och författaren är Stig Dagerman.

2. De personer som är med i novellen är kvinnan och mannen som kör bilen, samt mamman, pappan och det lilla barnet som dör.
Kvinnan är en lycklig tjej som verkar njuta av livet som ska ut och ro båt så långt ut på havet som de bara kan. Hon är förälskad i sin pojkvän och hoppas att deras kärlek varar för evigt.
Mannen är en tuff tonåring som absolut inte är någon mördare på något sätt. Det var bara otur att han råkade köra på barnet. Han åker ju inte direkt runt och dödar småbarn.
Mamman är en ansvarsfull mamma som bara skickar ut sitt barn för att hämta lite socker, inte för att bli påkörd. Fast det kanske var lite dåligt att skicka ut ett så litet barn över en stor väg.
Pappan verkar vara lycklig över sitt lilla barn och har det allmänt bra.
Barnet är inte så gammal men är ändå ganska uppfostrad. Det är rena oturen att han skulle gå över vägen när bilen kommer. Fast jag tycker att han kunde kollat lite fler gånger så att det inte kom någon bil så kanske han inte hade blivit påkörd.

3. Boken handlar om att en helt oskyldig man som inte alls är någon mördare kör på ett litet barn. Det lilla barnet ska ut och hämta lite socker till frukosten eftersom mamman glömde att köpa det. Mannen och kvinnan ska ut på en tur med båten så långt ut i havet som de bara kan. Men på vägen dit hände det ofattbara. När barnet har hämtat sockret i ett litet hus som ligger på andra sidan vägen så ska han tillbaka och då kommer mannen och kvinnan och kör på barnet. Om man skulle följa novellkurvan så skulle ju toppen av novellen vara när barnet blir påkört. Kurvan till toppen är ju att de kör från bensinmacken mot havet och när det lilla barnet ska och hämta lite socker.

4. Slutet var som om alla var helt hysteriska. Det var som om ingen förstog vad som hade hänt. Men man visste ju lite hur slutet skulle bli eftersom man visste att barnet skulle dö. Mest förkrossad blir ju mannen som aldrig nog riktigt förstår att han har dödat ett barn.

5. Jag tycker att novellen är lite annorlunda för man vet nästan hela tiden att barnet kommer så småningom att dö. Jag tycker också att författaren beskriver bra hur mannen som kört över barnet i den situationen.

6. Ett budskap med novellen är att man vet aldrig riktigt vad som ska hända nästa sekund. Ett annat budskap är att man ska ta det lugnt i trafiken och när man går över vägen.

3 kommentarer:

  1. Gött å se räkan!! mycket fina ord;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. tackar!:) kul att höra.

      Radera
  2. Du beskriver novellen och dess budskap bra.
    /Malin

    SvaraRadera