tisdag 29 januari 2013

Att döda ett barn

-->
Novellanalys

Inledning

Den novellen heter att döda ett barn.
Författaren heter Stig Dagerman. Han föddes 5 oktober 1923 han dog 1954. Han jobbade som författare och journalist. Han blev bara 31 år men han fick litteraturpris.

Personerna

 Personerna i novellen är ett barn, mamma, pappa, En man, och en kvinna. Barnet och mannen är huvudpersonerna enligt mig. För författaren skriver mest om dem två för att bevisa att mannen inte är någon mördare som hade riktig otur. Författaren beskriver också vad barnet gör mer än de andra personerna.

Handlingen

Novellen handlar om att Pappan och hans barn ska åka till stranden efter att pappan druckit upp sitt kaffe.  Mamman ber honom  gå över till grannen och låna lite socker  hos dem. Och så är det en man som ska till havet med en kvinna som troligtvis är hans flickvän. Författaren berättar att mannen aldrig skulle skada någon men ändå så händer den hemska olyckan. Barnet blir påkört av mannen. Efter det är novellen slut. Vändpunkten i är när barnet är påkört. När denna händelse kom förstod man hur stor sorgen som föräldrarna måste ha känt och choken mannen som hade kört på barnet måste ha fått.

Slutet

Den här novellen var lite annorlunda än de flesta andra noveller eftersom den inte gick efter novell kurvan. Det som gjorde novellen annorlunda var att det inte var ett oväntat slut utan redan i början vet man hur det blir i slutet.

Budskapet

Budskapet var att man ska ta det lugnt i trafiken. Även hur snäll eller oskyldig man är kan man faktiskt råka döda någon. Man ska tänka på hur man kör oavsett hur  stressad man än är till något.

Min åsikt

Jag tycker att den var rätt sorglig eftersom man fick en tankeställare att när man själv skaffar bil ska man ta det lugnt i trafiken. Man kände också medlidande för föräldrarna när de såg sitt barn ligga död på marken. Hur hemskt det kändes för manen som körde på barnet. Att döda någon och behöva leva med det resten av livet borde kännas väldigt jobbigt. Det ovanliga med novellen att man får veta hur det kommer sluta tyckte jag var bra. Även om man vet att barnet kommer dö blir det på något sätt oväntat ändå.

William linjer

1 kommentar:

  1. Du beskriver novellen bra. Bra att du visar dina tankar och egna åsikter.
    /Malin

    SvaraRadera