tisdag 22 januari 2013

Att döda ett barn


Novellanalys

Den novellen jag har analyserat heter ” Att döda ett barn” författaren till novellen hette Stig Dagerman.

Huvudpersonerna i novellen var nästan alla som var med.
Alltså så var huvudpersonerna barnet som blev påkörd och paret i bilen de som körde på barnet. Det var också mamman som bad sitt barn att springa iväg och hämta sockret och att han skulle skynda sig.

Novellen handlar om att ett barn ska hämta socker åt sina föräldrar och springer då till grannen för att hämta det och han måste skynda sig. Medans ett par åker i en bil och ska snart få det lyckligt ute till havs.
Men så händer det ofattbara när barnet ska springa över vägen för andra gången. Bilen med paret i kommer och hinner tydligen inte bromsa och då dör det stackars barnet och den lycklige fria manen blir en ledsen och hatad av sig själv resten av livet.

Innan när berättelsen börjar så  får man veta att manen i bilen kommer att döda ett barn fast han själv inte vet om det. Och spänningen stiger hela tiden och tillslut så dör barnet och novellen tar slut. Och jag tycker att novellen följer novellkurvan ganska bra faktiskt för i början så är det inte så spännande och sedan så blir den mer och mer spännande.
Slutet är ganska väntat men det är rätt rörande även fast man är bered på det. Fast det var inte det sämsta slutet jag har hört och inte det bästa så det ligger någon stans mitt i mellan. Men inget av den påminner mig om någon bok för de är som den är.

Det som jag ser som är budskap det är att man ska vara försiktig när man går över vägen att man kollar sig åt alla håll och kanter och att den som kör bilen  ska ta det lugnt och köra lagligt och att man är med vad som händer hela tiden och att man har kontroll över bilen så att man hinner att bromsa. Men man kan inte hinna reagera alla gånger och vissa gånger så händer det värsta även fast man inte tror att det skulle kunna  hända just då. 

1 kommentar:

  1. Du beskriver novellen och novellens budskap bra.
    /Malin

    SvaraRadera