tisdag 5 februari 2013

Att döda ett barn


Att döda ett barn

Skriven av: Stig Dagerman.

Personbeskrivning
Personerna i novellen är mannen som dödat barnet, hanns fru (kvinnan), mamman och pappan till barnet och såklart barnet. Mannen var stressad och därför körde han för fort, kvinnan var lugn och av någon anledning ville hon blunda tills de kom till stranden. Föräldrarna var helt vanliga typiska föräldrar. Och barnet var ett litet oskyldigt barn som bara ville hämta lite socker till sina socker sugna föräldrar.

Handling
Novellen handlar om att en man och hanns fru skulle till stranden, mannen hade bråttom och körde för fort. Mamman och pappan bad sitt barn att hämta socker hos granarna, barnet gjorde som de sa och när han var på väg tillbaka till hanns föräldrar så blev han påkörd av mannen och kvinnan. Allt blir tyst, mannen var helt förstenad och bara stirrade på barnet, kvinnan och föräldrarna försökte hjälpa barnet men det var försent.

Slutet
Man visste vad som skulle hända långt innan slutet. Novellen började med att en berättar röst sa att ett barn ska dö och så fort man ser mannen köra bil så fattar man ju vad som kommer att hända. Men slutet var bra och effekt fult, att just när barnet blev påkörd så blir det helt tyst.

Följer den novellkurvan?
Jag tycker att den inte följde novellkurvan, eftersom man visste vad som skulle hända redan innan en minut av filmen hade gått. Men lite längre fram i filmen så börjar de följa novellkurvan igen, att drar allt mot själva kraschen.

Budskapet
Textens budskap är lätt att se och kanske lite för tydlig, man vill ju kunna tänka till lite. Men budskapet var att man ska vara försiktig i trafiken, att köra säkert och inte stressa fram.

Novellen var okej, den hade ett budskap som den förmedlade helt okej, men kanske lite väl tydligt. Berättelsen om att ett litet barn som blivit påkörd, är ändå någorlunda berörande.

1 kommentar:

  1. Bra att du kommenterar musiken i filmen och det faktum att musiken tystnar precis vid olyckan. Håller med om att detta var mycket effektfullt.
    /Malin

    SvaraRadera