tisdag 5 februari 2013

"Att döda ett barn"




Novellen som vi ska göra en analys om heter ” Att döda ett barn” och den är skriven utav Stig Dagerman.  

I novellen så handlar det om 5 stycken personer, som man säkert förstår så är det ett barn och någon som dödar barnet med i novellen. De personerna skulle jag säga att det är de som är huvudpersonerna i novellen.  De övriga 3 personerna är anhöriga till huvudpersonerna.

Om man bara läser novellens titel så förstår man nog redan då att det kommer vara ett barn som dör och det är precis vad som händer. 
Denna novell handlar alltså om ett litet barn som har blivit tillsagd av sin mamma att springa över och låna lite socker utav grannen. Det som ingen utav dem vet om är att pojken snart kommer att bli påkörd.  Personen som kör bilen vill självklart inte köra på barnet men är i sina egna tankar och tänker på hur trevligt han kommer att ha det vid havet med sin fru. Men det är just då det händer, mannen ser inte att barnet springer över vägen och kör på det.  Självklart så blir mannen väldigt ledsen över detta.

Denna novell följer novellkurvan på sätt och vis. För att eftersom att vi redan vet att barnet kommer att dö så är det inte lika spännande.  Men man kan ju också se det så att de som har gjort filmen har gjort det på ett sådant sätt att det blir mer och mer spännande ju närmare man kommer händelsen där pojken dör.  De har gjort det väldigt tydligt så att man vet när det ska hända. Detta märker man pga. att det t.ex. har varit låg musik under hela filmen men när det kom till händelsen där pojken dör så blir det helt tyst.

Budskapet med denna novell tror jag är att man ska ha uppsikt när man kör bil, för att det kan faktiskt dyka upp ett barn på vägen när som helst. Bara för att denna novell skrevs för några år sedan så tycker jag fortfarande att den är aktuell eftersom att det fortfarande händer många sådana olyckor. 

1 kommentar:

  1. Du beskriver novellen och dess uppbyggnad bra.
    /Malin

    SvaraRadera